Frivillig i Bergen

Fra internasjonal leir i 2013, hvor Hallgeir har vært leirleder 9 år på rad
Fra internasjonal leir i 2013, hvor Hallgeir har vært leirleder 9 år på rad

Jeg har hatt gleden av å jobbe som frivillig i KIA gjennom mange år. Takket være dette engasjementet har jeg blitt kjent med interessante mennesker fra store deler av verden, som kommer til Norge med et stort behov for å bli sett og inkludert.

Siden jeg på mirakuløst vis overlevde en bilulykke i 2003 har jeg hatt et brennende ønske om å gjøre det beste ut av livet, og har spesielt søkt mot det å bety noe for andre. Flere år har jeg oppholdt meg utenlands gjennom studium og engasjement i Latin Amerika og Afrika. Det har vært veldig interessant å bli kjent med nye kulturer. Samtidig får en nye perspektiv når en opplever fattigdom på nært hold og ser hvor brutalt urettferdig verden vår er. Det blir naturlig å vise nestekjærlighet for mennesker i nød, og selv om det kan føles overveldende så har det gitt meg stor inspirasjon å møte så mange forskjellige mennesker. Da jeg begynte som student på Universitetet i Bergen ønsket jeg å finne meningsfullt arbeid i Norge og.

Først gikk jeg et år i besøkstjeneste på aldershjem gjennom Røde Kors, men da jeg hørte om Kristent Interkulturelt Arbeid traff det meg midt i hjertet. Bare navnet på organisasjonen viser til ønsket om et fellesskap som jeg savnet her til lands. Så jeg sendte mail til regionleder i KIA Bjørgvin, Tor Øyvind Sandaker, i år 2005 med forespørsel om det var mulig å bidra. Da ble jeg tatt hjertelig imot, og vi reiste fort til Ytre Arna asylmottak for å besøke beboere der. Det ble det første av mange hundre besøk jeg har hatt på det asylmottaket siden den gang.

Vi startet opp med ukentlig «Leksehjelp» der jeg ble koordinator, og det driver vi fremdeles under navnet «Språkkafè». Gjennom det har vi lært fra oss språk og kunnskap som har hjulpet mange i integreringen, samt bygget opp vennskap mellom frivillige og asylsøkere. Selv omgår jeg flere venner med utenlandsk bakgrunn enn nordmenn her i Bergen. Jeg har blant annet fått støtte gjennom KIA til «vennekontakttjeneste», der jeg etter regning og signatur får tilbakebetalt utlegg for kaffe og måltider med asylsøkere. Jeg har og blitt kjent med flere som har måtte forlate landet, og har blant annet reist et par turer til Italia for å prøve hjelpe alenemødre som har blitt tvangsutsendt til et liv på gaten.

Jeg har også vært med som leirleder i KIA Bjørgvin sine familieleirer hver sommer fra 2005-2013, hvor vi har hatt opp mot 80 deltakere. Storparten av deltakerne har vært asylsøkere, og vi har nytt helgen sammen med bibelundervisning, lek og aktiviteter som fiske og bading. Det har tydelig vært et ettertraktet tilbud. Leirene har blitt holdt i Bergens-området, men i tillegg har KIA Bjørgvin hatt et par leirer i Nordfjord.

Det gleder meg stort å ha tilknytning til KIA for det er slik et viktig arbeid, og det føles godt å være med i en humanitær organisasjon med en tydelig kristen profil. Selv gleder jeg meg over å jobbe direkte med mennesker, og er takknemlig for de mange jeg har blitt kjent med gjennom engasjementet. Julen 2012 åpnet jeg leiligheten min til asylsøkere, som ofte sitter alene på slike høytidsdager. Vi fikk plass til totalt 80 stykker over fire dager i julen. Det var et fantastisk fint fellesskap hvor vi spiste grøt, 25 kg pinnekjøtt, store mengder med den Etiopiske nasjonalretten injera duro wat, og jeg fikk donert gaver som ble gitt videre til de mange barna som deltok. Det var et stort ønske om å gjenta juleferingen i 2013, så det ble et enda større arrangement da i samarbeid med Salt Bergenskirken.

Det har vært veldig givende å være engasjert i KIA, hvor jeg har blitt kjent med sterke menneskeskjebner som setter mange norske problemstillinger i perspektiv. Siden jeg ble ferdig med filosofistudier ved Universitetet i Bergen i fjor har jeg reist rundt og holdt foredrag med utgangspunkt i egne erfaringer, men driver stadig frivillig arbeid gjennom KIA. Jeg begynte og som nemndmedlem i UNE i fjor etter anbefaling fra KIA. Det er gledelig at KIA er blant de humanitære organisasjonene som har representanter i slike viktige avgjørelser, for når vi blir kjent med flyktninger gir det en bedre forståelse for utfordringene en har med seg.

Fra høsten av har jeg disponert et eget kontor i «Betlehem», hvor KIA Bjørgvin holder til i Bergen. Det er likevel ikke økonomisk tilgjengelig til å øke stillingsprosenten her i regionen som nå er på 80% til regionlederen, så jeg kalles «frivillig konsulent». Derfor står jeg og i en friere situasjon, så har også benyttet meg av muligheten til utenlandsreiser siden jeg sluttet som student. Jeg sitter igjen med stor takknemlighet etter den siste ekspedisjonen før jul, hvor jeg først besøkte familier til asylsøkere i Etiopia før turen gikk videre til et barnehjem i Kenya.

Fascinasjonen min for verden er stor, og det er veldig interessant at så store deler av verden kommer helt opp til lille Norge for å søke beskyttelse gjennom asylinstituttet. Jeg håper og ber om at flere innvandrere skal føle seg hjemme i Norge, og at KIA sin LOV om likeverd, omsorg og vennskap når ut til både nye landsmenn som nordmenn.

Ertreisk 3-årsdag
Ertreisk 3-årsdag hjemme hos Hallgeir

Check Also

Søker frivillige til integreringsarbeid

Liker du å treffe folk fra ulike land? Liker du å planlegge og fullføre prosjekter? Eller foretrekker du å lage mat, servere, osv.?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

X