Verden samlet til julefest i Bergen

Nissen kom med gaver til barna

«Endelig fikk jeg oppleve en norsk jul, dette var fantastisk!», forteller Jean Claude Ntisinzira fra Burundi. Han ble veldig glad av å feire jul med 200 mennesker i Salem konferansesenter den 22. desember. Det ble en flott opplevelse for både arrangører og deltakere, som stammet fra mange forskjellige land.

Vi hadde laget et program som skulle vare i fire timer, og var først spent på hvor mange som ville finne frem denne søndagen før jul. Vi hadde tatt høyde for det velkjente fenomenet «african time», men oppstarten ble likevel enda senere enn den fleksible halvtimen som var satt opp. For det var bare et fåtall som var på plass da julemusikken begynte å runge, men når folk først kom så kom de virkelig! Heldigvis var det plass til flere bord og stoler enn det var dekket bord til, for de 150 inviterte var så entusiastiske at vi regnet med at enda flere ville få vite om det. Alle fikk heldigvis plass og stemningen ble storartet. Det var så flott å se folk fra store deler av verden komme sammen i sin fineste stas.

På forhånd diskuterte vi hva målet var med å lage slik et arrangement. Det viktigste var først og fremst å lage noe spesielt for asylsøkere, slik at de fikk med seg en gledelig opplevelse i juletiden. For vi vet at flyktninger føler seg ekstra ensomme på høytidsdager, da nordmenn flest har familier å være sammen med. Og flyktninger har sjelden det samme forhold til selve julaften som oss nordmenn, så det passet flott å samles før den store dagen. Ved hjelp Salt Bergenskirken ble det slik et storslått arrangement. For menigheten leier Salem konferansesenter hver søndag og lånte det videre til julefesten vår denne dagen, ettersom de hadde en fridag før gudstjenesten på julaften. De stod da som arrangører sammen med KIA Bjørgvin. Mange fra menigheten stilte også opp for å hjelpe til, og det bidrog til at vi hadde nok av både frivillige, mat, kaker og gaver. «Det var en storartet opplevelse å få være med, dette var virkelig i julens ånd», forteller en av medhjelperne Tor Håkon Berge. «Jeg bidrog med transport og teknisk assistanse, og det var så godt å oppleve takknemligheten til deltakerne», sier han.

Vi hadde informert om at det skulle bli en tradisjonell norsk julefest, men mange innvandrere vet ingenting om hva en «norsk jul» innebærer. Så vi prøvde å finne plass til det meste denne kvelden, hvor alt fra scenen ble oversatt til engelsk. På programmet var det lesing fra juleevangeliet, lystenning, julesanger, matservering, en appell fra pastor Øystein Gjerme, juletregang, og attpåtil kom det en nisse som delte ut gaver til barna. Det var veldig populært blant de små, men de voksne fikk også leke seg litt. For ettersom vi var i et stort lokale så gikk vi en runde med polonese som ble veldig morsomt. For dette ble et stivt alternativ satt opp mot de rytmiske dansene som gjestene kjente fra Afrika, her hvor vi marsjerte kontrollert rundt i ring.

Det var flotte bidrag med sang og musikk fra scenen

Mange var både interessert og overrasket av hva norsk juletradisjon kan innebære. «Skal vi gå rundt et tre og synge?», spurte Jean Claude seg i forskrekkelse da folk ble vinket mot juletreet. «Denne tradisjonen har jeg aldri sett før jeg kom til Norge, men det er litt morsomt», sier han og ler. Det var gledelig å få vist våre gode tradisjoner, men det viktigste var å la folk komme sammen. «Denne kvelden gjorde juletiden til noe helt annet enn hva jeg har følt før», sier Aman Negasi fra Eritrea. «Jeg har flere ganger sittet helt alene på julekvelden etter at jeg flyktet. Det er trist når en er alene og føler seg ensom, for da blir savnet etter familien min hjemme så sterkt», forteller han. Her var han derimot sammen med både likesinnede og mange begeistrete barn, som gjorde dette til slik en oppløftenes opplevelse. Foruten et par norske familier og mange medhjelpere, hadde alle som var tilstede innvandrerbakgrunn. Det var mer enn ti nasjonaliteter representert, mange av de bodde fremdeles på asylmottak imens andre var vel etablert i Bergen kommune.

Bergensavisen annonserte julefeiringen med en sak før jul under overskriften «Inviterer muslimer til kristen julefeiring». Jeg uttalte da at nestekjærlighet ikke kan ha religiøse skillelinjer, og ville vise viktigheten av at asylsøkere både får oppleve og lære om den norske juletradisjonen. Da tok mange kontakt og ville bidra med gaver til både voksne og barn. Mesteparten var gjenbruksvarer, men det tok jeg gledelig imot for deltakerne var så fornøyd med å få pakker. Alle fikk noe, men likevel ble det litt til overs. Så jeg deler fremdeles ut ting til folk på asylmottak, som ofte kommer helt tomhendte til landet.

Forhåpentligvis blir julefesten en tradisjon fremover i Bergen, etter at vi har opplevd hvor kjærkomment det var. Vi håper også at dette kan arrangeres i flere deler av landet, for å hjelpe flere flyktninger til å føle seg velkommen i sitt nye hjemland. Det gir også en fantastisk mulighet til å dele julebudskapet. For givergleden og nestekjærligheten blir så stor blant nordmenn under juletiden, hvor folk står i kø for å bistå de narkomane og ensomme. Så jeg håper at vi også ser den utmerkede muligheten med å være tilstede for flyktningene på slike dager.

IMG_5330
God norsk julemat

Check Also

Velkommen til basar

KIA basar/utlodning Søndag 19. oktober 2014 kl. 17.30 Sted: Betlehem, Vestre Murallmenning 15 Program: Andakt: …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

X