Flyktninger jeg ikke fikk møte

Minnemarkering for flyktninger som har druknet
Minnemarkering for flyktninger som har druknet

I mitt arbeid med flyktninger gjennom KIAs arbeid i Møre og Romsdal treffer jeg stadig på flyktninger som har kommet sjøveien med ulike type båter. For noen har det gått uten dramtikk, andre kan fortelle om en dramatisk tur. Fredag 19.06, Verdens flyktningedag, ble det arangert en felles kirkelig minnesmarkering ved Operaen i Oslo. Ubehagelig realistisk låg det våte klær ved sjøkanten av barn og av voksne, klær som som bølgene rullet opp mot. Det var uungåelig å ikke tenke på de flyktningene jeg og andre aldi får møte fordi de har omkommet i bølgene i Middelhavet.  Det er mange tragedier ganske nær oss, tragedier vi ikke kan forsvare.

Mens hudrevis av turister vandret i bakrunnen, var en gruppe samlet til ettertanke og bønn ved sjøkanten på Operaen. Her var hilserner og appeller ved Geir Sigbjørn Torskedal, KrF, Ann-Margit Austenå, NOAS, Rune Berglund Steen, Antirasistisk senter, Knut Refsdal, Norges Kristen Råd, Ole Christian Kvarme, Den norske kirke. Ansvaret for å finne løsninger for båtflyktningene ble poengtert og forsømmelsene som blir begått på området ble belyst.

Det var liturgisk bønn ved Dawit Haile fra den Eritreiske St.Mary tewhado Ortodokse kirke i Oslo, og Liturgisk bønn i Gresk tradisjon ved Alexandros Loukatos prest i den gresk Ortodokse menigheten Maria Bebudelses kirke.

Norges Kristene Råd stod bak arranegmentet som var ledet av Lemma Desta som også sitter i landsstyret i KIA. Carl Petter Opsahl spilte musikk som bidro til ettertanke.

Sermonien ble avsluttet ved at de ble lagt roser på sjøen, til minne om de mange tusen som har dødd på vei til det det de håpet skulle bli et nytt og bedre liv i Europa.

Etterpå var jeg med og samle sammen tøy som låg i vannkanten, det kunne ha vært i Italia eller Hellas, denne gangen ble det samlet sammen i Oslo.

Denne saken er laget av Reidar Andestad

Blomster ble lagt på sjøen til minne om de omkomne
Blomster ble lagt på sjøen til minne om de omkomne