Grufull situasjon i Eritrea i følge FN

Isaias Afewerk fungerer som diktator i Eritrea
Isaias Afewerk fungerer som diktator i Eritrea og holder flere hundre tusen under slavelignende forhold

– Forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått i et vidt og systematisk omfang i eritreiske fengsler, militærleirer og andre anlegg over hele landet de siste 25 årene, og de begås fortsatt, står det å lese i rapporten som FNs granskingsutvalg for menneskerettigheter (COI) la fram 7.juni, skriver NRK.

Mike Smith, FN,  har ledet arbeidet med rapport om meneskerettighter i Eritrrea
Mike Smith, FN, har ledet arbeidet med rapport om meneskerettighter i Eritrrea

Lederen for den uavhengige granskingskommisjonen, Mike Smith

Evig plikttjeneste

Lederen for FN-oppnevnte granskingsutvalget, Mike Smith, er spesielt kritisk til det myndighetene i Eritrea kaller “nasjonal tjeneste”.Dette er arbeids- og militærtjeneste folk blir kalt ut til. Det er forpliktende og det kan være evigvarende. Det er dette som blir kalt slaveri av FN.

– Vi tror det er mellom 300.000 og 400.000 mennesker som har blitt gjort til slaver på denne måten de siste 25 årene, sier Smith, skriver NRK med kilde i rapporten.

-Dessverre så bekrefter denne rapporten tidligere dystre rapporter fra Eritrea om lang militær-samfunnstjeneste og flere andre alvorlige brudd på menesekrettighetene. For oss som jobber med eritreisk flyktninger gir det en påminning om at vi må vise forståelse for flyktningene fra dette landet og hvilken situasjon familiemeldemer som fortsatt er i Eritrea har det, sier Reidar Andestad i KIA Møre.

 

Tall fra FN tyder på at omlag 5.000 mennesker flykter fra Eritrea hver måned. I fjor kom det hele 2.947 asylsøkere fra Eritrea til Norge. Dette har nå slå langt i 2016 nesten helt stoppet opp. I løpet av de fem første månedene i år kom det 112 personer fra Eritrea for å søke asyl i Norg

 

Les mer om dette hos NRK

 

Her får du tilgang til FN-rapportene

 

 

Previous Post