KIA gleder seg over konvertitt enighet

Geir Toskedal, KrF Rogaland
Geir Toskedal, KrF Rogaland

Ny avtale skal sikre konvertitter bedre

 

Kirkesamfunn skal selv få plukke ut eksperter som skal hjelpe Utlendingsnemnda til å kjenne igjen de ekte konvertittene.  Dette er gledelig sier KIA, Kristen Interkulturelt Arbeid, som har jobbet med konvertittsaker i mange år.

Nå skal konvertitter sikres hjelp til å få stadfeste sitt vitnemål i møte med Utlendingsnemnda. Det skjer i en helt fersk avtale mellom regjeringen og KrF, skriver avisa Dagen.

– Vi må forsikre oss om at de kristne blir ivaretatt, da de kan oppleve forfølgelse dersom de blir sendt tilbake, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Samtidig må vi avdekke de som forsøker å få opphold ved å utgi seg for å være kristne. Det skal vi gjøre alt vi kan for å avsløre, fortsetter hun.

– Dette er et stort framskritt for kvaliteten i saksbehandlingen for konvertitter, sier Geir S. Toskedal, innvandringspolitisk talsperson for Kristelig Folkeparti.

 

Glede i KIA

– Dette høres unektelig svært positivt ut. Dette har vi og andre etterspurt over lang tid, sier Rune Fiskerstrand til avisa Dagen.  Les saken her

Han er regionleder i KIA Øst og tidligere nemndmedlem i Utlendingsnemnda (UNE).

Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) har i en årrekke engasjert seg for kvinner og menn som konverterer til kristentro og søker asyl. De har også et landsdekkende konvertittnetttverk, som skal være en ressurs både for enkeltpersoner og menigheter.

De siste årene har det vært svært vanskelig for konvertitter fra Iran å få opphold, sier Fiskerstrand. Nå øyner han håp.

En ekspertliste høres «supert ut», ifølge Fiskerstrand.

– Vil disse tiltakene føre til at flere reelle konvertitter får opphold?

– Det håper vi virkelig. Sakene handler om troverdighet. Enhver asylsak er kompleks. Konvertittdelen er ofte en del av en større asylsak. I en del saker finnes det andre forhold som kan svekke troverdigheten. Men hvis konverteringen blir tillagt større troverdighet, håper vi det betyr at flere får opphold, sier Fiskerstrand til avisa Dagen.

 

Les hele saken i Dagen her

Les NOAS, Mellom kirkelig råd og andres vurdering av avklaring om konvertitter i artikkel i Vårt Land