Tut og Kjør

Å prøvekrasje i 10 km/t kan være ganske nervepirrende. Disse to damene tok det med glans!

Dyktig lærer, god undervisning og ivrige deltakere fra 11 forskjellige land har preget Tut og Kjør kurset i KIA Skien. Det var ikke rart læreren, Christoffer Bjørnsad, måtte ty til både norsk og engelsk. Han imponerte til og med med et tynt vokabular i andre eksotiske språk. Med alle disse språkene og litt intern oversettelse deltakerne imellom kom budskapet i alle fall frem. Diskusjoner og samtaler rundt plassering, vikeplikt, skilt og rundkjøringer (m.m) var fylt av latter, engasjement og både rette og gale konklusjoner.

Dyktig lærer må til når man skal undervise folk fra 11 forskjellige land! Det var forøvrig ikke noe problem for Christoffer Bjørnstad, som fikk god kontakt med Tut og Kjør – gjengen.

I løpet av fire kvelder på KIA og en i trafikksikkerhetshallen har deltakerne fått grunnleggende kunnskap som skal hjelpe dem videre på veien mot førerkortet i Norge. Det er ikke lett å lære om en ny trafikk-kultur og mange regler, når man er ny i norsk. Vanskelige ord og uttrykk man finner i trafikk-verdenen fikk de oversatt i en bok utgitt av ATL som oversetter visse gloser til 15 forskjellige språk.

 

I trafikksikkerhetshallen fikk de se airbagger, knuste biler og barnesetefesting i levende live. De fikk også testet ut blindsoner i lastebil, prøvekrasje i 10 km/t, og snurre rundt og opp ned i en bil. Mange av deltakerne forsto alvoret og ansvaret når man kjører bil, og hva man må ta hensyn til for å være trygg selv og for andres sikkerhet.

Visste du at barn opp til 150 cm skal sitte i barnesete? Nå vet du det, og det vet også resten av Tut og Kjør – gjengen som fikk praktisk undervisning av Vibeke Jacobsen fra Vegvesenet i Trafikksikkerhetshallen.

Det har vært et innholds – og lærerrikt kurs for alle! Vi satser på et nytt kurs til høsten.

 

Tekst og bilder: Jorunn Valbø Tran

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *