Samtalevennene Reidun og Letebrahn på Deichmanske bibliotek

SAMTALEVENNER

- Det var en NAV-rådgiver som tipset meg om KIAs norskkurs, forteller Letebrhan Beleta Hadgu. Letebrhan kom sammen med sin familie fra Etiopia i 2019.

Nå har hun gått nivåene fra begynnernivået A1, videre til nivå A2 og denne våren er hun i B1 klassen som er det høyeste nivået KIA har på norskkurset i Oslo.
Det var da Letebrhan gikk i A2, at hun fikk tilbudet om en «samtalevenn».

Reidun og Letebrahn er klar for en samtalevenn-tur

Samtalevenn er et tilbud KIA har til deltakere i norskkurset. Deltakeren får tildelt en frivillig som har meldt sin interesse på bakgrunn av annonse på frivillig.no.
- Mange av våre deltakere, som er kvinner med minoritetsbakgrunn, ønsker å snakke norsk med noen for å øve på språket, står det i annonsen.

Reidun og Letebrahn på Operataket i Oslo

Det var en slik annonse Reidun Fossøy så på sensommeren i fjor og som satte i gang noe hos henne. Reidun hadde da nylig blitt pensjonist etter over 40 år i arbeidslivet. Plutselig hadde hun mye tid disponibel. Hun tok en telefon til KIA, tenkte seg godt om og meldte seg som samtalevenn, til frivillighetskoordinator Tayyaba i KIA.

Frivillighetskoordinator Tayyaba har oppgaven med å koble den frivillige og norskdeltakeren. Etter førstegangssamtale med den frivillige, velger hun en deltaker som hun tenker kan passe sammen med vedkommende. I forbindelse med konseptet «samtalevenn» er det utviklet et ressurshefte for frivillige som inneholder ulike temaer og oppgaver frivillige kan benytte i samtalene med deltakere.

Letebrhan og Reidun har vært samtalevenner siden oktober 2021. De møtes ca hver 14.dag, gjerne på det nye Deichmanske bibliotek, som er et godt utgangspunkt for rusleturer i sentrum hvis det er vær til det eller de finner seg en hyggelig krok i den flotte bygningen.

Reidun bor på Jevnaker, og fra hun ble samtalevenn i oktober 2021, har hun tatt turen til hovedstaden ca hver 14. dag.


Seks timer fra jeg reiser hjemmefra til jeg er hjemme igjen, er verdt det, sier Reidun. Det er et privilegium å bli kjent med en kvinne fra en annen kultur, og Letebrhan sin takknemlighet over å bo i Norge har gitt meg et nytt syn på hvor privilegert vi egentlig er, vi som bor i Norge.  

Reidun legger ikke skjul på at treffene også er krevende. - Det at jeg ikke er en «skravleperson» og at jeg har sognedialekt, kan by på utfordringer enkelte ganger, men jeg er god til å lytte og er interessert i mennesker, så det kan kanskje veie opp.

Det er noe som Letebrhan bekrefter. - Reidun lytter til meg og forstår meg. Hun er virkelig interessert i å høre om hjemlandet mitt, sier Letebrhan med en tåre i øyekroken.
- Videre blir jeg kjent med norsketradisjoner, kultur og samfunn gjennom samtalene med Reidun, og det er verdifullt og viktig for meg.

Både Reidun og Letebrhan gleder seg til hvert treff. De to kvinnene har virkelig funnet tonen på et felles språk, til gjensidig glede og berikelse. Å finne seg en samtalevenn er noe de begge anbefaler på det varmeste!!

Skrevet av / ta kontakt med
se alle
Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.